Neguit i por

Captura de pantalla 2017-03-20 a la(s) 19.47.09Hi torna a haver neguit. Neguit i por, que és el pitjor escenari per aquells a qui la vida situa en una posició de ‘match point’. Neguit, por i impotència quan albiren que a l’entorn d’un dret tan essencial com el de l’habitatge es crea una nova confrontació, en el que ells, les víctimes, tenen totes les de perdre.

Aquest cap de setmana hem sabut que el Govern de l’Estat estudia dur al Constitucional la llei que el passat mes de desembre va aprovar el Parlament de Catalunya per evitar el desnonament de persones en risc d’exclusió social. Es tracta de la segona temptativa, ja que l’anterior ja va ser recorreguda i està sospesa mentre no hi hagi veredicte.

Dit d’aquesta manera tan esquemàtica es pot pensar que parlem d’un conflicte jurídic o de competències, però el fet que hi hagi novament un debat sobre aquesta qüestió va més enllà d’una picabaralla legal. De res ha servit que la llei que ara s’estudia impugnar fos aprovada per unanimitat pel Parlament, ni que tingui l’aval del Consell de l’Advocacia o del Col·legi d’Advocats de Barcelona, per citar dos suports sense connotacions polítiques.

Som humans i ensopeguem amb la mateixa pedra, però la conseqüència de l’ensurt recau, sovint, en qui menys culpa té. No sé si entre els que ara entraran a la brega per un o altre article de la llei han viscut d’a prop o han vist en primera persona què suposa viure en la més absoluta incertesa econòmica i habitacional. Què s’hi amaga darrere de conceptes com vulnerabilitat o risc d’exclusió social. Suposo que si haguessin experimentat aquesta percepció frenarien abans de prendre iniciatives com la que he descrit més amunt.

Las política no està per generar conflictes sinó per a resoldre problemes i els drets són alguna cosa més que una pura i simple declaració de principis. Ja n’hi ha prou de jugar amb el dret a un habitatge digne, de confrontar-lo quan convé amb el dret a la propietat, de posar cara de circumstàncies cada vegada que els damnificats de la crisi ens interpel.len.

Si us plau, no obrin un nou front. Apliquin la lògica i el pragmatisme, tanquin files i pensin en tots aquells, homes i dones, adults i nens, que conviuen amb la sensació de que tot el que els envolta és provisional, fins i tot els drets que els emparen. Per una vegada no afegeixin més llenya al foc.

(il.lustració Gina Barrera)

29 respostes a «Neguit i por»

 1. Retroenllaç: 1separately
 2. It’s a great saying, but it’s not something you’d necessarily repeat over the dinner table.
  Speaking of being safe, that’s another aphorism example that you’ve probably heard before.
  The idea is simple.
  This aphorism is short and sweet, but it teaches us a valuable truth.
  It’s easier to do it yourself rather than try to explain it to someone else.
  Finally, All things come to those who wait is a good aphorism we’re all familiar with.
  For example.
  Don’t judge a book by its cover.
  But, the aphorism is short and sweet.
  It’s better safe than sorry, right.
  Take a look.
  Have you ever felt frustrated when other people didn’t meet your expectations.
  It’s easier to do it yourself rather than try to explain it to someone else.
  They’re easy to remember and pass down through generations because they’re concise.
  Give it a try!
  Truthfully, there aren’t huge differences between the three.

 3. It’s become one of the most viral memes on the internet.
  Aphorism Examples in Everyday Speech
  Interestingly enough, this saying was initially intended as a compliment.
  Not so much.
  For example.
  An aphorism is a literary device that uses a short, clever saying to express a general truth.
  Repeat after me.
  This quote originated from Thomas Howell in New Sonnets and Pretty Pamphlets.
  Thomas Jefferson also mirrored this general idea when he said, I find that the harder I work, the more luck I seem to have.
  Let me ask you.
  People often use this quote when discussing health, but Franklin was talking about fire safety.
  (I say these words to make me glad),
  You’re prepared to use these handy little sayings to make your prose more relatable.
  Now here’s the big question.
  Now that we’ve covered the aphorism definition, are you ready for more examples.
  This quote originated from Thomas Howell in New Sonnets and Pretty Pamphlets.

 4. But Yoda isn’t having it.
  This aphorism is short and sweet, but it teaches us a valuable truth.
  Yup, he was reminding Philadelphians that preventing fires is better than fighting them.
  Skilled writers use aphorisms to evoke big ideas in a relatable way.
  And get this.
  Now here’s the big question.
  Now that we’ve covered the aphorism definition, are you ready for more examples.
  Fall seven times, stand up eight.
  Examples of Aphorism in Film
  Life is too short to surround yourself with toxic people.
  Other Common Examples of Aphorisms
  Not so much.
  Then use it as a guideline to stay focused on your general theme.
  Aphorisms are so common that we hardly think twice about them.
  Do you believe that a penny saved is a penny earned.
  Another aphorism that’s adapted is, Don’t count your chickens before they hatch.

 5. May I simply say what a relief to uncover somebody that really understands what theyre discussing over the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of the story. I was surprised that youre not more popular because you certainly have the gift.

 6. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

 7. I don’t need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, it’s nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least that’s what I thought until I came across Article Forge… Built by a team of AI researchers from MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an artificial intelligence (AI) powered content writer that uses deep learning models to write entire articles about any topic in less than 60 seconds. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article in less than 60 seconds! https://stanford.io/3qFFVSU

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *