Reus es queda sense llum

captura-de-pantalla-2016-11-16-a-las-16-01-25El tràgic accident de Reus, en el que una dona de 81 anys  ha mort a causa de l’incendi de la seva vivenda i a la que feia dos mesos que si li havia tallat el subministrament de llum reobre el debat sobre la ‘pobresa energètica’ i ho fa amb grans dosis de cinisme i ocultació  de la realitat. Primer, amb un lamentable espectacle en el qual l’empresa subministradora, Gas Natural,  i l’administració, Ajuntament de Reus i Generalitat, és llencen els trastos al cap en un intent, incomprensible a ulls del ciutadà, d’espolsar-se les responsabilitats. I segon perquè el cas, tot i el dramatisme de la situació i la solitud de la víctima, aviat quedarà oblidat si no s’adopten les mesures necessàries per a corregir errors.

Quan succeeix un fet com aquest cal mesurar les paraules, tot i la pressió mediàtica  per demanar explicacions. Mesurar les paraules és un acte essencial  si de veritat hi ha voluntat d’arribar al fons de la qüestió.

Anem per parts. Es parla de les previsions de la Llei 24/2015 de pobresa energètica com el ‘mantra’  per a garantir un dret essencial: el del subministrament d’aigua, gas i electricitat a les persones en situació de vulnerabilitat. Però les obligacions de la llei, cadascú les interpreta a la seva manera. Amb l’agreujant que com no hi ha un reglament (que ha d’aprovar el Govern) on es fixin els mecanismes d’actuació en casos com el de Reus les excuses d’uns i altres acaben derivant en un lamentable espectacle d’acusacions creuades.

Hi ha altres qüestions a millorar, sobretot entre les companyies elèctriques, que fins ara són les que han mostrat més poca disposició a sotmetre’s a unes normes que garanteixin el subministrament a les famílies més vulnerables. Per cert, en aquest punt  han tingut l’inestimable ajut del Govern de l’Estat, que va decidir impugnar davant el Tribunal Constitucional part de la Llei 24/2015 i de retruc generar incerteses sobre la resta de la normativa. Un escenari perfecte per a distreure al personal  amb qüestions legalistes que provoquen  en la ciutadania la percepció que les grans companyies de subministrament, que no oblidem dispensen un servei públic, actuen amb total impunitat.

I en aquest reguitzell de deures per fer, hi ha altres aspectes rellevants a tenir en compte i que fan referència, per exemple, al poc ajut i la nu·la informació que es facilita des de les oficines d’atenció al públic a usuaris amb problemes econòmics, descuidant qüestions relacionades amb la ‘pobresa energètica’ i dedicant-se exclusivament a gestionar altes i baixes. O en els mecanismes de comunicació d’incidències o talls de subministrament, gestionades des de ‘call centers’ a molts quilòmetres de distància del lloc dels fets per operaris que funcionen com autòmats. O en l’àmbit de les empreses subcontractades que executen les ordres, sovint, sense massa mirament.

També pot passar que en les conclusions finals del cas una gran part de la responsabilitat recaigui en els treballadors socials, la baula més feble de la cadena en tot aquest procés, amb l’argument que no van estar atents ni van fer un seguiment adequat de la dona de Reus. Seria un error avançar per aquest camí, encara que hi pugui haver algun motiu per a sustentar l’afirmació, i la millor coartada per a que ningú dels grans assumeixi  cap responsabilitat.

De pobresa energètica, de com actuen les parts implicades, de quins són els mecanismes per evitar-la i de responsabilitats se’n pot parlar, és necessari parlar-ne, però mai a cop de titulars. Aquest camí és la via més eficaç si es vol deixar indefensos a aquells que ho necessiten.

(il.lustració Gina Barrera)

1.798 respostes a «Reus es queda sense llum»

  1. minecraft f3 komutları Minecraft Server indirilerek oyuna ilk girildiğinde kendinizi doğa ile iç içe bulursunuz. Yalnız kalmak istemiyorsanız oyunda multiplayer seçeneğini seçerek arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz. İlk yapmanız gereken ağaç kesmektir. Gece olmadan ağaç keserek düşen kutuları toplayın ve bunlardan kendinize kazma, kürek ve keser gibi el aletleri yapın.

  2. crazy craft 4 indir Dünyada 40 milyonu aşkın kişinin oynadığı Minecraft, birincil tekil şahıs kamera açısıyla oynanan bir oyundur. Her şeyin kırılabildiği, toplanabildiği ve yerleştirilebildiği oyunda, iki mod bulunuyor. Birinci mod hayatta kalmak için uğraşırken ikinci modda yaratıcılık becerileri ortaya çıkarılıyor.

  3. bet365 พวกเรามีความคิดว่าเจ้ามือรับแทงพนัน pg slot ยอดเยี่ยมในชื่อชั้นหนึ่งในโลกของการพนันออนไลน์ ไม่มีผู้เล่นเยอะแยะที่ไม่เคยทราบชื่อเขามาก่อนด้วยเหตุว่าเขาอยู่ในตลาด

  4. pg133 ความเบิกบานใจรวมทั้งแบบอย่างการเล่น pg slot ที่บันเทิงใจกับการเล่นเกมเว็บไซต์ตรงไม่ผ่านคนกลางลุ้นรางวัลก้อนใหญ่ความพอดีของการเล่นเกมได้เงินจริงเปิดกว้างสำหรับชาวไทย